Opšti uslovi i uslovi kupovine

Politika privatnosti

Izjava o zaštiti privatnosti i prikupljanju ličnih podataka korisnika i njihovom korišćenju

Ovom Polisom privatnosti uređuje se način na koji Plavi Orao kao rukovalac, prikupljaju, koriste, održavaju i objavljuju informacije prikupljene od korisnika u preko veb-sajta.

Polisa zaštite privatnosti

Ova polisa opisuje informacije i praksu u zaštiti privatnosti koja se primenjuje na našem veb-sajtu . Korišćenje sajta podrazumeva da je korisnik pročitao, razumeo i složio se sa uslovima Politike privatnosti. Kada nam prosledite vaše lične informacije, pristajete na praksu korišćenja informacija na način na koji je to opisano u ovoj polisi.

Primenjivost ove polise ne važi na internet stranicama van našeg domena putem veza ka drugim internet prezentacijama koje su u vlasništvu trećeg lica.

Lični podaci

Lični podaci podrazumevaju bilo koju informaciju koja se odnosi na identifikaciju ili moguću prepoznatljivost fizičkog lica. Moguća prepoznatljivost fizičkog lica, podrazumeva da se lice može identifikovati, direktno ili indirektno, pogotovo uz navođenje identifikacije kao što je e-mail adresa i slično.

Ako ste posetilac sajta, određeni podaci se prikupljaju automatski, kao što su IP adresa, regija ili uopštena lokacija gde je kompjuter ili uređaj korisnika pristupio internetu, tip pretraživača, operativni sistem ili druga informacija o korišćenju naše aplikacije, uključujući i istoriju stranica koje je korisnik posetio.

Podaci nisu lični ako se ne mogu povezati sa određenom osobom, kao npr. statistički podaci koje prikupljamo o ukupnoj poseti određene stranice na sajtu ili u aplikaciji i ti podaci ne mogu direktno da upućuju na korisnika kao osobu.

Naše obaveze u očuvanju privatnosti korisnika

Mi se zalažemo za očuvanje principa privatnosti u sakupljanju, korišćenju i zaštiti korisničkih informacija. U skladu sa ovim načelima Plavi Orao:

 • Ostavlja obaveštenja korisnicima po ustaljenoj praksi;
 • Omogućava izbor na koji način će se podaci koristiti u marketinške svrhe;
 • Obezbeđuje mogućnost ažuriranja ili promene podataka;
 • Ograničava dostupnost vaših informacija;
 • Omogućava kontakt u vezi sa pitanjima koja su vezana za zaštitu privatnosti.

Plavi Orao ne prodaje i ne iznajmljuje vaše lične podatke trećim licima. Vaše lične informacije mogu biti prosleđene našim povezanim licima radi vođenja zajedničke evidencije u vidu poboljšanja našeg poslovanja kao i finansijskim institucijama radi omogućavanja vršenja kupovine.

Tipovi prikupljanih informacija

Informacije koje se mogu prikupljati su:

 • Vaše kontakt informacije (ime, prezime, poštanska i e-mail adresa, broj telefona)
 • Informacije za naplatu i isporuku (adresa za isporuku)
 • Informacije ličnog izbora (lista željenih proizvoda, komentari o ponuđenim proizvodima…)
 • Prikupljanje informacija

U toku kupovine ili tokom korišćenja naših servisa ili usluga, možemo vam zatražiti vaše lične informacije. To se može desiti u sledećim slučajevima:

 • Prilikom online registracije korisničkog naloga;
 • Pri kupovini proizvoda;
 • Korišćenjem nekog servisa ili usluge;
 • Pri dostavi;
 • Učestvovanjem u nagradnim igrama, poklonima, anketama i istraživanjima;

Koje informacije prikuplja naša online knjižara

Knjižara PlaviOrao skupljaju podatke korisnika, koji mogu da uključe lične informacije, a to su:

 • E-mail adresa
 • IP adresa svakog pojedinačnog pristupa servisima
 • Vreme kreiranja naloga
 • Vreme modifikacije / menjanja podataka
 • Vreme poslednjeg pristupa
 • Informacije o kupovini izdanja

Prodavac prikuplja lične informacije od korisnika samo ako korisnik dobrovoljno dostavi te informacije. Korisnici uvek mogu odbiti da pruže identifikacione informacije i u tim slučajevima mogu biti uskraćeni za neke podatke ili aktivnosti.

Online knjižara koristi lične podatke korisnika da bi:

 • Isporučila knjige i ostale proizvode koje ste kupili
 • Verifikovala pristup zaštićenom sadržaju i informacijama sa naloga
 • Odredila da li su ispunjeni minimalni sistemski zahtevi
 • Ponudila nadogradnju
 • Prikupila zbirne statističke podatke o korišćenju sajta, uključujući internet komunikaciju i navike čitanja
 • Poboljšali svoje usluge – informacije koje prikupljamo nam pomažu da efikasnije odgovorimo na zahteve korisnika prilikom kupovine izdanja.
 • Personalizovali iskustva korisnika – Možemo koristiti informacije da bi shvatili kako naši korisnici (kao grupa) koriste naše usluge i resurse.
 • Unapredili rad – Možemo koristiti povratne informacije koje navedete za poboljšanje naših proizvoda i usluga.
 • Pokrenuli promocije, istraživanja ili druge funkcije – Slanje informacija korisnicima koji su pristali da ih prime (Newsletter)
 • Poslali periodične poruke

Knjižara Plavi Orao će poslati e-mail kada obaveštavaju korisnika o novim izdanjima, kada ostvaruju komunikaciju u vezi sa kupovinom ili informišu korisnika o akciji ili popustu. Možemo koristiti e-mail kao kanal komunikacije da odgovorimo na korisnikove molbe, pitanja i/ili druge zahteve..

Obezbeđivanje sigurnosti za lične podatke

Plavi Orao koristi najsavremenije sigurnosne metode da bi zaštitile podatke.  Podaci nikada neće biti dostupni trećim licima bez saglasnosti korisnika. Plavi Orao će obezbediti lične informacije o nalogu isključivo ukoliko dobiju zakonski obavezujući nalog za to od nadležnih državnih organa Republike Srbije. Ovakav pristup je odgovarajući u cilju poštovanja zakonskih normi.

Korišćenje Internet kolačića (Cookies), ostalih tehnologija i trećih lica za prikupljanje podataka

Internet kolačić je mala datoteka koju Web stranica ili imejl poruka šalje vašem internet čitaču, koji ga onda može sačuvati na vašem hard disku. Naše Web stranice i imejl poruke koriste internet kolačiće kako bismo maksimalno personalizovali proceduru kupovine na našim Web stranicama. Kolačić simulira neprekidnu konekciju. Oni omogućavaju čuvanje informacija o vašim podešavanjima i sesijama i dozvoljava pristup Web stranicama bez ponovne personalizacije.

Web čitač (browser) se može podesiti da ne prihvata Internet kolačiće. U tom slučaju ćete biti u mogućnosti da gledate naše Web stranice, ali nećete moći da kreirate korisnički nalog ili da napravite porudžbinu.

Naš Web server automatski sakuplja informacije kao što su adresa (URL) Web stranice sa koje ste došli, koje stranice ste posetili na našoj Internet prezentaciji, koji Web čitač koristite za pregled naših Web stranica i ostale statističke podatke koji nam pomažu da shvatimo i razumemo kako posetioci koriste naše Web stranice.

Saglasnost i promena uslova

Korišćenje naših servisa podrazumeva saglasnost korisnika sa navedenim uslovima korišćenja, uključujući i našu Polisu privatnosti. Ovi Uslovi korišćenja mogu biti ažurirani s vremena na vreme, a sve promene uslova postaju važeće tek nakon objavljivanja na ovoj strani. Savetujemo korisnike da redovno proveravaju Uslove korišćenja zbog mogućih promena.

Uslovi i način plaćanja

Plaćanje proizvoda na našoj internet prodavnici je moguće izvršiti platnim karticama – VISA, Maestro ili MasterCard koje podržavaju plaćanje preko Interneta. Plaćanje karticama je realizovano u saradnji sa AllSecure doo i Bankom Intesa i obavlja se na bezbedan i sertifikovan način preko AllSecure Paymet Gateway-a, jednostavnim unosom podataka sa platne kartice. Niti jednog trenutka podaci o Vašoj platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.

Na stranici za plaćanje je potrebno da unesete sledeće podatke: Broj kartice, Datum isteka i CVC2/CVV2 kod, koje možete pročitati sa Vaše kartice. Nakon što se unesu podaci o kartici i potvrdi plaćanje, banka autorizuje transakciju i time je porudžbina odobrena i ulazi u dalji proces pripreme za isporuku. Iznos će biti rezervisan na vašoj kartici (računu) i neće Vam biti raspoloživ za drugu namenu.

Radi sigurnije Internet kupovine, Allescure Payment Gateway podržava Verified by Visa i MasterCard ID Check zaštitu (3D Secure verifikaciju kartica). 3D Secure je međunarodni standard koji se koristi za proveru korisnika kartice i obezbeđuje dodatnu sigurnost prilikom online kupovine.

3D Secure podrazumeva da prilikom online plaćanja korisnik kartice potvrđuje svoj identitet pomoću tajne lozinke koju je od strane banke dobio putem SMS poruke ili elektronske pošte, čime se smanjuje mogućnost zloupotrebe. Unos i provera lozinke isključivo se obavljaju između korisnika kartice i banke, a Internet trgovac nema uvid u podatke koji se razmenjuju.

O tome da li Vaša kartica podržava 3D secure validaciju, kako je možete aktivirati i na koji način je realizovana, možete se raspitati kod svoje banke izdavaoca kartice. Ukoliko Vaša kartica nema mogućnost 3D validacije, plaćanje možete izvršiti na uobičajen način, bez ovog dodatnog koraka.

Ukoliko nije u pitanju digitalni proizvod na trajnom nosaču transkacija će biti kompletirana i iznos skinut sa vašeg računa tek kada su proizvodi pripremljeni za transport i predati kurirskoj službi. U slučaju da se plaćanje ne kompletira, odnosno iznos se ne skine sa računa do isteka 14 dana od prihvatanja Vaše porudžbine, ta porudžbenica će biti otkazana i izbrisana. Nakon isteka roka od 14 dana novac rezervisane na Vašem računu se oslobadjaju i biće Vam ponovo na raspolaganju. Nakon toga možete ponoviti istu ili novu porudžbinu, i izvršiti plaćanje vezano za njih.

Proverite kod banke koja je karticu izdala da li Vaša kartica podržava plaćanje preko Interneta.

Sva plaćanja biće izvršena u lokalnoj valuti Republike Srbije – dinar (RSD).Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se srednji kurs Narodne Banke Srbije. Iznos za koji će biti zadužena Vaša platna kartica biće izražen u Vašoj lokalnoj valuti kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije, a koji nama u trenutku transakcije ne može biti poznat. Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost neznatne razlike od originalne cene navedene na našem sajtu.

Đorđe Milićević PR Plavi Orao Beograd nije prijavljen u sistem PDV-a.

Da li je kupovina na našim stranicama sigurna?

Kupovina je sigurna. Svi podaci o kupovini vidljivi su samo administratoru. Podaci o Vašoj platnoj kartici biće šifrirani i dostupni samo banci koja obavlja transakciju. Prilikom kupovine poverljive informacije se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom trenutno najaktuelnije tehnologije.

Kako se vrši povraćaj sredstava?

Plavi Orao garantuje korisniku povraćaj novca u celosti u slučaju usvojene reklamacije. Prodavac je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC, Maestro, Amex i DinaCard metoda plaćanja.

Reklamacije

Reklamacije na podatke ili pogrešnu vrstu robe

Ukoliko ste primili pošiljku i  ustanovili da isporučena roba ne odgovara naručenoj molimo Vas da najkasnije u roku od 24 časa od trenutka prijema pošiljke, kontaktirate našu korisničku podršku na email adresu: majayoga@gmail.com kako bi smo Vam dostavili ispravan predmet.

Reklamacije na nesaobraznost robe

Ukoliko se na kupljenom proizvodu pojavi nesaobraznost u smislu odredbi Zakona o zaštiti potrošača, za izjavu reklamacije možete da pošaljete e-mail sa svojim podacima (ime, prezime, telefon, artikal koji želite da reklamirate i opis problema koji imate) na našu e-mail adresu: majayoga@gmail.com.

U najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema reklamacije elektronskim putem, odgovorićemo Vam na izjavljenu reklamaciju i obavestićemo Vas o daljem postupanju. Rok za rešavanje reklamacije je 15 dana od trenutka podnošenja iste.

Saobraznost robe ugovoru utvrđuje se isključivo prema svojstvima i nameni robe kako je to definisano pripadajućom deklaracijom, odnosno specifikacijom robe. Plavi Orao kao prodavac je odgovoran za nesaobraznost robe ugovoru koja se pojavi u roku od dve godine od dana prelaska rizika na potrošača. Ako nesaobraznost nastane u roku od 6 meseci od dana prelaska rizika na potrošača, može se pretpostaviti da je nesaobraznost postojala u trenutku prelaska rizika na potrošača. Sve troškove koji su neophodni da bi se roba saobrazila ugovoru, a naročito troškove rada, materijala preuzimanja i isporuke, snosi prodavac.

Povraćaj sredstava

Plavi Orao garantuje korisniku povraćaj novca u celosti u slučaju usvojene reklamacije. Prodavac je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC, Maestro, Amex i DinaCard metoda plaćanja.

NAPOMENA: Potvrdom porudžbine saglasni ste sa uslovima reklamacije.

Odustanak od kupovine nakon izvršene transakcije

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, potrošač nema pravo da odustane od ugovora zaključenog na daljinu, kada se radi o isporuci digitalnog sadržaja koji nije isporučen na trajnom nosaču zapisa. Prihvatanjem ovih Uslova korišćenja potvrđujete da ste upoznati sa nemogućnošću odustanka od kupovine poručenog sadržaja i plaćene pretplate, odnosno da ste saglasni da kupovinom gubite pravo na odustanak od ugovora.

Dostava elektronskog proizvoda

Nako uspešno izvršene kupovine, korisnik u mailu potvrde o izvršenoj transakciji, dobija link za preuzimanje kupljenog proizvoda. Proizvod je takođe dostupan i u okviru korisničkog naloga koji se automatski kreira prilikom kupovine.

Ilustracija karikature koja meditira zelene boje i ispod koje crnim slovima piše maya

Maja Milićević
PR Plavi Orao

PIB: 111943800
Matični broj: 65757176

Zaprati me